De Hofvijver

De Hofvijver is een vijver in het centrum van Den Haag. De Hofvijver is vernoemd naar het Binnenhof die aan het water ligt. Ook museum het Mauritshuis ligt aan de vijver. Daarnaast ligt de straten Lang Vijverberg, Korte Vijverberg en het plein Buitenhof aan het water.

Bike tour of The Hague

Geschiedenis van de Hofvijver

In tegenstelling tot wat de term vijver doet vermoeden, is de Hofvijver van oorsprong een natuurlijk duinmeer waarop de Haagse Beek (voorheen Duinbeek) en de tegenwoordig gedempte Bosbeek uit het Haagse Bos uitkwamen. In het water lag een eiland, hierop is het Binnenhof gebouwd. Toen was dat veel kleiner dan tegenwoordig.

Toen de de graaf van Holland in het Binnenhof woonde was dit helemaal omgeven met water, wat later grotendeels gedempt werd. Overigens is het volgens andere bronnen zo dat er grachten zijn gegraven rond het Binnenhof. De Hollandse graaf liet namelijk ook de Hofvijver uitdiepen. Zo konden schepen uit Delft bier leveren aan het Binnenhof. In die tijd mochten alleen steden met stadsrechten bier maken, die Den Haag nog niet had.

In de 14de eeuw werd besloten om de Hofvijver rechthoekig te maken. Nog steeds is dit ontwerp te zien, maar in de loop der tijd is er wel het een en ander veranderd. In de 17de eeuw werden er kades aangelegd en in de 19de eeuw werd de vijver verlengd. Rond 1800 werden de grachten rond het Binnenhof gedempt, maar een klein stukje tussen het Torentje en het Mauritshuis bleef bestaan.

In de 17de eeuw werd een kleinere eilandje aangelegd in het midden van de Hofvijver. Hoe en wanneer het er ligt in niet bekend. Op het eiland werd een vlaggenmast gebouwd en de rest van het eilandje is begroeid met bomen en eenjarige planten. Tijdens verschillende demonstraties in het eilandje al bezet geweest of volgehangen met spandoeken.

 

Rondleidingen in Den Haag

Ontdek meer over Den Haag met een van onze rondleidingen met professionele gids. De rondleidingen in Den Haag van seeTheHague zijn toegankelijk, informatief en ontspannen. Ga naar onze rondleidingen pagina voor meer informatie.