Ga naar de primaire navigatie Ga naar inhoud Ga naar voettekst

De Hofvijver

De Hofvijver is een vijver in het centrum van Den Haag. De Hofvijver is vernoemd naar het Binnenhof wat aan het water ligt. Ook museum het Mauritshuis ligt aan de vijver. Grenzend aan de vijver liggen de straten de Lang Vijverberg, Korte Vijverberg en het plein Buitenhof.

Bike tour of The Hague

Geschiedenis van de Hofvijver

In tegenstelling tot wat de term vijver doet vermoeden, is de Hofvijver van oorsprong een natuurlijk duinmeer waarop de Haagse Beek (voorheen Duinbeek) en de tegenwoordig gedempte Bosbeek het Haagse Bos uitkwamen. In het water lag een eiland en hierop is het Binnenhof gebouwd. Toen was dat veel kleiner dan tegenwoordig.

Toen de graaf van Holland in het Binnenhof woonde was dit helemaal omgeven met water, wat later grotendeels gedempt werd. Verschillende bronnen stellen overigens dat er grachten rondom het Binnenhof zijn gegraven. De Hollandse graaf liet namelijk ook de Hofvijver uitdiepen. Zo konden schepen uit Delft bier leveren aan het Binnenhof. In die tijd mochten alleen steden met stadsrechten bier maken, die Den Haag toen nog niet had.

In de 14de eeuw werd besloten om de Hofvijver rechthoekig te maken. Nog steeds is dit ontwerp te zien, maar in de loop der tijd is er wel het een en ander veranderd. In de 17de eeuw werden er kades aangelegd en in de 19de eeuw werd de vijver verlengd. Rond 1800 werden de grachten rond het Binnenhof gedempt, maar een klein stukje tussen het Torentje en het Mauritshuis bleef bestaan.

In de 17de eeuw werd een kleinere eilandje aangelegd in het midden van de Hofvijver. Op het eiland werd een vlaggenmast gebouwd en de rest van het eilandje is begroeid met bomen en planten. Tijdens verschillende demonstraties in het eilandje al bezet geweest of volgehangen met spandoeken.

Rondleidingen in Den Haag

Ontdek meer over de Hofvijver en over de stad Den Haag tijdens een van onze rondleidingen. Onze professionele gidsen vertellen je alles wat je wilt weten! De rondleidingen in Den Haag van seeTheHague zijn toegankelijk, informatief en ontspannend. Ga naar onze rondleidingen pagina voor meer informatie.