De passage (Den Haag)

De passage in Den Haag is het oudste nog bestaande winkelcentrum van Nederland. Het werd namelijk al in 1855 in gebruik genomen. 

In andere Europese steden waren de chique winkelpassagal al razend populair, maar in Nederland was er nog geen. Luxe artiekelen, die wij nu gewoon in de winkel kunnen kopen, moesten in Parijs besteld worden en werden per post naar Nederland verzonden. Met de komst van de Passage: een winkelcentrum in den haag, zou daar verandering in komen.


Opening

Oorsprongekelijk, in 1885, liep het winkelcentrum van de Spuistraat naat het Buitenhof. Maar in 1929 werd er een derder arm, naar de hofweg, toegevoegd. Het publiek was enthuasiast maar de ondernemers durfden het eigenlijk nog niet aan. Waarom? omdat in die tijd de handel sterk was terugelopen door dalende prijzen. Om het toch nog een beetje aantrekkelijk te maken voor de ondernemers besloot het winkelcentrum om de huren te verlagen. 3 jaar later waren alle winkels als nog verhuurd.


Concurrentie

In heel het land was de Passage populair, maar na de Tweede Wereldoorlog kwamen er concurrerende winkelcentrums. In 1963 werd ‘In de bogaard’ gewouwd en in 1971 winkelcentrum Leidsenhage. De concurrentie was sterk en de Passage kwam in verval. Het overekte winkelcentrum werd steeds meer gebruikt als verbindingsstraat in plaats van om te winkelen.


Vernieuwing

In 2011 werd er besloten dat er meer winkels uit het hoge segment naar de Passage moesten komen. Hotel Du Passage werd verbouwd, boekhandel Verwijs werd binnenghelaad, de terrazzovloer werd hersteld en er kwam een handboek huistijl met regels voor alle huurders.Kort na de ingrijpende renovatie, in 2010, vierde de Haagse Passage haar 125-jarige jubileum.


Meer weten over Den Haag?

Wil je meer weten over Den Haag? Wij geven fietstours en wandeltours door Den Haag met gids. In deze rondleidingen vertellen wij alles wat jij moet weten over Den Haag, en laten wij jou de leukste plekken zien.De rondleidingen in Den Haag van seeTheHague zijn toegankelijk, informatief en ontspannen. Kijk voor meer informatie op onze rondleidingen pagina.