Ga naar de primaire navigatie Ga naar inhoud Ga naar voettekst

De passage

De passage in Den Haag is het oudste nog bestaande winkelcentrum van Nederland. Het werd namelijk al in 1855 in gebruik genomen. 

In andere Europese steden waren de chique winkelpassage al razend populair, maar in Nederland was er nog geen. Luxe artikelen, die wij nu gewoon in de winkel kunnen kopen, moesten in Parijs besteld worden en werden per post naar Nederland verzonden. Met de komst van de Passage: een winkelcentrum in Den Haag, zou daar verandering in komen.


Opening

Oorspronkelijk, in 1885, liep het winkelcentrum van de Spuistraat naar het Buitenhof. Maar in 1929 werd er een derde arm, naar de Hofweg, toegevoegd. Het publiek was enthousiast maar de ondernemers durfden het eigenlijk nog niet aan. Waarom niet? Omdat in die tijd de handel sterk was teruggelopen door dalende prijzen. Om het toch nog een beetje aantrekkelijk te maken voor de ondernemers besloot het winkelcentrum om de huur van de panden te verlagen. Drie jaar later waren alle winkels alsnog verhuurd.


Concurrentie

In heel Nederland was de Passage erg populair, maar na de Tweede Wereldoorlog kwamen er concurrerende winkelcentrums. In 1963 werd ‘In de bogaard’ gebouwd en in 1971 winkelcentrum Leidsenhage. De concurrentie was sterk en de Passage kwam in verval. Het overdekte winkelcentrum werd steeds meer gebruikt als verbindingsstraat in plaats van luxe winkelcentrum om te winkelen.


Vernieuwing

In 2011 werd er besloten dat er meer winkels uit het hoge segment naar de Passage moesten komen. Hotel Du Passage werd verbouwd, boekhandel Verwijs werd binnengehaald, de terrazzovloer van het winkelcentrum werd hersteld en er kwam een handboek huisstijl met regels voor alle huurders. Kort na de ingrijpende renovatie, in 2010, vierde de Haagse Passage haar 125-jarige jubileum.


Meer weten over Den Haag?

Ontdek meer over de Passage in Den Haag tijdens een van de fiets- of wandeltours. Met deze rondleidingen kom je alles te weten over Den Haag en laten wij jouw de leukste plekken zien. De rondleidingen van seeTheHague zijn toegankelijk, informatief en ontspannend. Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!