Ga naar de primaire navigatie Ga naar inhoud Ga naar voettekst

De Gevangenpoort (Den Haag)

De Gevangenpoort was ooit een middeleeuwse gevangenis. Sinds 1882 is het een museum dat een spectaculair beeld geeft van de wijze waarop gevangenen in ons land vroeger werden opgesloten, berecht en gestraft.

 

museum-de-gevangenpoort

Geschiedenis van de Gevangenpoort

Vanaf ongeveer 1420 tot 1828 was de Gevangenpoort eigendom van het Hof van Holland en werd het gebruikt om personen op te sluiten die een zwaar misdrijf hadden begaan. De poort werd oorspronkelijk de ‘Voorpoorte van de Hove’ genoemd, maar in 1428 benoemde Filips de Goede het gebouw tot staatsgevangenis.

Verdachten werden in de donkere en koude Gajolen opgesloten in afwachting van hun ondervraging en berechting. Dat kon soms maanden duren, maar gevangenhouding was tot de 17e eeuw geen strafmaat op zich. Het ging om geldboetes, verbanning, schand-, lijf- of doodstraffen. Bekende vaderlanders als Cornelis de Witt en Dirk Volckertszoon Coornhert hebben in de Gevangenpoort vastgezeten. Ze verbleven in een eigen, luxe cel: de Ridderkamer.


Gevangenpoort als museum

Vierhonderd jaar lang was de Gevangenpoort een gevangenis. In 1828 kwam de poort leeg te staan. Het heeft twee nominaties voor sloop overleefd, één in 1853 dankzij minister Thorbecke en één in 1873 dankzij de aartsvader van de Nationale monumentenzorg Victor de Stuers. Sinds 1882 is de Gevangenpoort een museum.

Wil je meer over de Gevangenpoort in Den Haag weten? Bezoek dan de website.


Den Haag en de Gevangenpoort

Wil je meer weten over Den Haag en de Gevangenpoort? Wij geven fietstours en wandeltours door Den Haag met gids. Tijdens deze rondleidingen vertellen wij alles wat jij moet weten over Den Haag, en laten wij jou de leukste plekken zien. De rondleidingen in Den Haag van seeTheHague zijn toegankelijk, informatief en ontspannend.