Ga naar de primaire navigatie Ga naar inhoud Ga naar voettekst

Grote Kerk of Sint-Jacobskerk

Samen met het Binnenhof en de Abdijkerk van Loosduinen behoort deze Grote Kerk tot een van de oudste gebouwen van Den Haag. De Sint-Jacobskerk is gebouwd in de late middeleeuwen en staat in het Centrum van Den Haag. De Grote Kerk is door zijn uiterlijk zeker een bezoekje waard. Maar wat weet jij eigenlijk over de geschiedenis van de Sint-Jacobskerk? En de sterke band met het koningshuis?

 


Historie van de Grote Kerk

In circa 1360 is de kerk gebouwd op het hoogste punt van een oude duin rug. Bronnen geven aan dat al in de dertiende eeuw een, waarschijnlijk, houten kerk op deze plaats stond. Hoe deze houten kerk eruit heeft gezien is niet bekend. Rond 1420 verrees de zeskantige toren en aan het eind van de 15e eeuw had de stijlvolle kerk zijn huidige omvang bereikt. Enkele graven van Holland, Albrecht van Beieren en Filips de Goede van Bourgondië, hebben de bouw in de verschillende fasen financieel gesteund.


Een sterke band met het Koningshuis

De Grote kerk heeft al heel lang een sterke band met het Koningshuis. Op 1 juli 1626 vond hier de doop plaats van Prins Willem II. Op 15 januari 1651 ook de doop van Prins Willem III. Later, op 7 februari 1901, werd de kerk feestelijk versierd voor de inzegening van het huwelijk van koningin Wilhelmina met Prins Hendrik. Vervolgens traden ook Prinses Juliana en Prins Bernhard en prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven hier in het huwelijk.

In 1938 werd ook Beatrix in de kerk gedoopt, net als haar zoon in 1967. Daarna was het een tijdje stil rond de koninklijke gebeurtenissen in de Grote Kerk tot 19 mei 2001 toen Prins Constantijn er in het huwelijk trad met Prinses Laurentien. Daarna op 12 juni 2004 werd Prinses Amalia gedoopt in de Grote Kerk van Den Haag.


De kerk toren beklimmen

Sinds 2017 is de toren van de Grote Kerk opengesteld voor publiek. Elk weekend (om 13:00 en 15:00 uur ‘s middags) kan je onder begeleiding van een gids naar de top van de toren klimmen. Bovenop de toren kan je genieten van een  spectaculair 360° uitzicht over Den Haag. De tour duurt 1,5 uur en kost 6 euro. Tickets kunnen online gereserveerd worden via www.dehaagsetoren.nl.


Ronleidingen door Den Haag

Benieuwd welke verhalen Den Haag nog meer te bieden heeft? Wij geven fietstours en wandeltours door Den Haag met gids. Beleef de stad van binnenuit en ontdek hoe en waar een local zich beweegt en het leven ervaart. De rondleidingen in Den Haag van seeTheHague zijn toegankelijk, informatief en ontspannend. Lekker op de fiets of lopend en met een ervaren gids!