Ga naar de primaire navigatie Ga naar inhoud Ga naar voettekst

Het Oude Stadhuis

Vroeger werden hier misdadigers veroordeeld, aktes getekend en besluiten voor de stad genomen: Het Oude Stadhuis van Den Haag. Nu is het gemeentehuis niet meer in gebruik en is het een van de leukste bezienswaardigheden in Den Haag!


De Bouw van Het Oude Stadhuis

Het begon allemaal in 1564 toen de bewoners van Den Haag geld hadden ingezameld voor een stadsmuur. Den Haag was namelijk een makkelijke prooi, aangezien het dorp geen muren of grachten bezat. Een muur zou dus best handig zijn. Toen de twee burgemeesters van Den Haag zagen dat er eigenlijk best veel geld ingezameld was, besloten ze dat ze iets anders met het geld te doen. Namelijk: een nieuw raadshuis te bouwen.


Geen plein?

De meeste stadhuizen in andere steden hebben een ook een plein, maar het raadhuis in Den Haag niet. Er hebben eigenlijk altijd huizen tegenover Het Oude Stadhuis gestaan. Waarom? Het Stadhuis is gebouwd op de plaats waar vroeger een dorpshuis stond, dat dáárvoor een stadskasteel was geweest.


Meer weten over Het Oude Stadhuis?

Wij geven verschillende fietstours en wandeltours door Den Haag met gids. In deze rondleidingen vertellen wij alles wat jij moet weten over Den Haag en over Het Oude Stadhuis, en laten wij jou de leukste plekken zien. De rondleidingen in Den Haag van seeTheHague zijn toegankelijk, informatief en ontspannend.