Ga naar de primaire navigatie Ga naar inhoud Ga naar voettekst

Nieuwe Kerk (Den Haag)

Hoe nieuw is de Nieuwe Kerk in Den Haag? Nou stiekem is hij al wel oud. De Nieuwe Kerk werd namelijk al in 1649-1656 gebouwd nadat de Grote Kerk te klein was geworden. Bijzonder genoeg is de Nieuwe Kerk dus redelijk oud en groter dan de Grote Kerk.


Geschiedenis

De Nieuwe Kerk in Den Haag van architecten Pieter Noorwits & Barthold van Bassen is in Hollands-Classicistische / Barok-stijl gebouwd. De eerste steen werd gelegd in 1649. De kerk was voltooid in 1656. De Nieuwe Kerk bezit een rijkdom aan 17e-eeuws houtsnijwerk, een eikenhouten kapconstructie en hoge glas-in-lood ramen. In de prachtig gerestaureerde kerk vinden tegenwoordig concerten, voorstellingen, meetings en congressen plaats.


Bijzondere plattegrond

Aan de Nieuwe Kerk in Den Haag zijn diverse onderdelen best opmerkenswaardig. De plattegrond bestaat uit twee aan elkaar grenzende zeshoeken, waardoor de kerk behalve een hoofdas, ook twee dwarse assen bezit. Dit gegeven krijgt bijzondere betekenis in de wetenschap, dat de kerk speciaal voor de protestantse eredienst werd ontworpen. De met de kerkdienst samenhangende indeling heeft in de plattegrond vorm gekregen: de verkondiging van het Woord staat centraal en de gemeente schaart zich hier omheen.

Voor meer informatie ga naar Wikipedia of boek een van onze rondleidingen!


Rondleidingen in Den Haag

Wil je meer weten over de Nieuwe Kerk in Den Haag? Wij geven fiets-en wandeltours door Den Haag met gids. In deze rondleidingen vertellen wij alles wat jij moet weten over Den Haag, en laten wij jou de leukste plekken zien. De rondleidingen in Den Haag van seeTheHague zijn toegankelijk, informatief en ontspannend. Kijk voor meer informatie op onze algemene rondleidingen pagina.

nieuwe-kerk-den-haag