Paleis Noordeinde

Het Paleis noordeinde is eén van de leukste bezienswaardigheden van Den Haag. We kennen het allemaal als een belangrijk punt tijdens prinsjesdag. De rijtour met de gouden koets start en eindigt bij Paleis Noordeinde. Nadat Koning Willem-Alexander de troonrede heeft voorgelezen in de Ridderzaal, keert hij terug bij Paleis Noordeinde waar de koninklijke familie op het balkon wordt toegejuicht. Hieronder vertellen we je meer over de geschiedenis van dit bijzondere paleis

 

 

 

paleis-noordeinde

Geschiedenis

De geschiedenis van Paleis Noordeinde is niet echt kort te noemen, Maar hier is een kleine samenvatting: Het oudste gedeelte van het paleis dateert uit het begin van de 16e eeuw toen Willem Goudt, de toenmalige rentmeester van de Staten van Holland, een middeleeuwse hofstede tot groot huis liet verbouwen. Alleen het huidige souterrain herinnert nog aan die tijd.

Het woonhuis, dat de Oude Hof genoemd wordt, werd later door Prins Frederik Hendrik verbouwd. De verbouwing werd uitgevoerd door Pieter Post en Jacob van Campen, die ook verantwoordelijk waren voor de bouw van Paleis Huis ten Bosch. Bij de verbouwing werd het hoofdgebouw verlengd en werden aan beide kanten vleugels aangebouwd. Zo ontstond de karakteristieke H-vorm van Paleis Noordeinde.

Paleis Noordeinde diende van 1817 tot 1940 officieel als residentie van de regerend vorst. Toch kozen de meesten ervoor Paleis Noordeinde alleen als winterpaleis te gebruiken. Een uitslaande brand in 1948 verwoestte grote delen van het paleis.


Koninklijke Familie

Noordeinde was meerdere keren het toneel van verdrietige momenten binnen de koninklijke familie. Tijdens de uitvaart van Prins Claus, Prinses Juliana en Prins Bernhard was Paleis Noordeinde het vertrekpunt van de ceremoniële rouwstoet richting de grafkelder in de Nieuwe Kerk van Delft.

Toch kennen we het paleis gelukkig ook van vrolijkere gebeurtenissen. Prinsjesdag noemden we al. Ook lagen hier de felicitatieregisters na de geboorte van de dochters van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Het fotogenieke paleis wordt tevens gebruikt voor de ontvangst van gasten uit binnen- en buitenland.


Werkpaleis

Na een grote restauratie nam Koningin Beatrix Paleis Noordeinde in 1984 in gebruik als werkpaleis. Ook Willem-Alexander heeft die traditie voortgezet. De koning ontvangt op woensdagen eventuele nieuwe ambassadeurs die hun geloofsbrieven mogen aanbieden. Dit gaat met prachtig ceremonieel gepaard. De ambassadeur wordt per koets en via een erewacht naar het paleis gebracht.


Rondleidingen in Den Haag

Wil je meer weten over Den Haag? Wij geven fietstours en wandeltours door Den Haag met gids. In deze rondleidingen vertellen wij alles wat jij moet weten over Den Haag, en laten wij jou de leukste plekken zien.De rondleidingen in Den Haag van seeTheHague zijn toegankelijk, informatief en ontspannen. Kijk voor meer informatie op onze rondleidingen pagina.