Ga naar de primaire navigatie Ga naar inhoud Ga naar voettekst

Paleistuin

De Paleistuin ligt verscholen tussen Paleis Noordeinde, de Koninklijke Stallen het Koninklijk Archief. De tuin is open voor publiek en redelijk onbekend. Als je de sfeer wilt proeven van lang geleden kan je hier rond kuieren langs de bloemengazons, vijverpartijen en oude bomen.


Prinsessentuin of Paleistuin?

Frederik Hendrik (de zoon van Willem van Oranje) liet aan het begin van de zeventiende eeuw de paleistuin aanleggen voor zijn moeder. Het park kreeg de naam ‘Prinsessentuin’ en zat vol met romantische vijvers, fonteinen, marmeren beelden en bloemperken.

Later, na het vertrek van de Fransen in 1813, kwam de Prinsessentuin en het Paleis Nooreinde in de handen van de Nederlandse staat. Vervolgens werd het beheerd door de Rijksgebouwendienst. De tuin stond ter beschikking van de gebruikers en bewoners van het paleis tussen 1813 en 1940. Verder werd in deze periode de naam ‘Paleistuin’ in gebruik genomen. In de 19e eeuw werd de gehele tuin opnieuw ingericht volgens de Engelse landschapsstijl. Tegenwoordig is de Paleistuin gewoon een park. De tuin wordt alleen gesloten als er belangrijke gasten in het paleis zijn.


Koninklijk Huisarchief

Als je het pad door de Paleistuin volgt kom je uit bij het Koninklijk Huisarchief. Dit gebouw herbergt de archieven van leden van het Koninklijk Huis en hun particuliere functionarissen. Ook biedt dit gebouw plaats voor een aantal historische verzamelingen die verenigd zijn in dit familie museum. Zo is er bijvoorbeeld in de miniatuurkamer een aanzienlijke verzameling miniaturen te zien die bijeengebracht zijn door koningin Sophie. Er zijn ook enkele bijzondere collecties zoals  17e-, 18e- en 19e-eeuwse glasverzamelingen, cachets, een collectie snuifdozen en porselein. Er bevindt zich ook een bibliotheek met muziekboeken waarvan de oudste partituren teruggaan tot de tijd van stadhouder Willem V. Verder zijn in het gebouw zijn veel portretten en bustes van de Oranjes te zien. Helaas is het Koninklijk Huisarchief niet voor het publiek geopend.


Wat te doen in de Paleistuin

Een picknick is één van de leukste manieren om van de Paleistuin te genieten. In het Hofkwartier waar Paleis Noordeinde zich bevindt, zijn diverse horecagelegenheden waar je een picknickmand kunt ophalen, bijvoorbeeld bij Lapsang. Verder worden er iedere zondagochtend om 10:300 van mei tot en met september door Balanzs Den Haag yogalessen gegeven in de tuin. Koninklijke ontspanning in de Paleistuin! Er wordt verzameld voor de ingang bij de Prinsestraat.


Meer weten over Den Haag?

Wil je meer weten over Den Haag? Wij geven fietstours en wandeltours door Den Haag met gids. In deze rondleidingen vertellen wij alles wat jij moet weten over Den Haag, en laten wij jou de leukste plekken zien. De rondleidingen in Den Haag van seeTheHague zijn toegankelijk, informatief en ontspannend.

paleistuin