Haagse Harry

In Den Haag staan veel standbeelden, vooral van de Oranje’s en beroemdheden uit de Haagse en vaderlandse geschiedenis. Maar, ook het beeld van Haagse Harry.  Haagse Harry is een icoon voor de stad. Iedereen die op de Grote Markt van Den Haag komt wil met Harry op de foto. Haagse Harry is een kleurrijke reus Als standbeeld en als stripfiguur.

 

haagse-harry

Strip van Marnix Rueb

De Haagse tekenaar Marnix Rueb bedacht Harry nadat hij een tijdje in de Schilderswijk had gewoond. Hij heeft in totaal 5 albums gemaakt over de plat Haags pratende stripfiguur. Rueb verzon voor het dialect van zijn grofgebekte, rauwe relsupporter van ADO Den Haag een eigen fonetisch schrift. Dat leidde ook tot grappige taalboekjes, zoals ‘Ut Groen-Geile Boekie vannut Haags’, geschreven met de Haagse cabaretier Sjaak Bral en de broer van Rueb, Robert-Jan.


Standbeeld

Op het overlijden van Rueb, die stierf aan longkanker, reageerden zowel Hagenaars als Hagenezen zeer bedroefd. De toenmalige burgemeester Jozias van Aartsen zei dat Rueb “behoorde tot de Haagse cultuur, tot de levensstijl van onze Haagse samenleving. Niet alleen Haagse Harry blijft zonder vader achter, ook de stad is vandaag verweesd.” Bij ADO Den Haag klapten de supporters een minuut voor Rueb en waren er meerdere spandoeken te zien.

Op 1 april 2015 werd bekend dat de Gemeente Den Haag de Cultuurprijs voor dat jaar postuum uit wilde reiken aan Rueb. Nabestaanden vonden een standbeeld van Haagse Harry gepast en de gemeente stemde hier mee in. De locatie is opmerkelijk: het standbeeld kwam precies boven de tramtunnel die onder de Grote Markt doorloopt. Deze tunnel is door Rueb in zijn strips vaak belachelijk gemaakt vanwege de veel hoger uitvallende kosten dan vooraf begroot.


Rondleidingen in Den Haag

Wil je meer weten over Den Haag? Wij geven fietstours en wandeltours door Den Haag met gids. In deze rondleidingen vertellen wij alles wat jij moet weten over Den Haag, en laten wij jou de leukste plekken zien.De rondleidingen in Den Haag van seeTheHague zijn toegankelijk, informatief en ontspannen. Kijk voor meer informatie op onze rondleidingen pagina.